Finance,  Vsi članki

Novo leto, nove zaobljube… nov dobiček ali izguba?

Leta 2020 je konec. Nekateri bodo trdili, da je bilo izjemno, medtem ko je bilo za druge katastrofalno – kar pa je razumljivo še posebej zaradi pandemije, ki nas je za mesece zadržala doma in uničila večino naših načrtov. Kljub temu pa ste lahko v zadnjih dneh decembra vsaj malo navdušeni, saj prihod novega leta pomeni 365 novih dni za nove priložnosti in dogodivščine, ki so pred nami in skozi katere si bomo ponovno ustvarili mnogo lepih spominov. V takem razpoloženju je tudi odličen čas, da si določimo novoletne zaobljube in se zavežemo k izboljšanju svojih navad, s čimer pa vzamemo usodo naslednjega leta v svoje roke.

Približno polovica Američanov si postavi cilje za izboljšanje samega sebe vsako leto, kot sta poročala Western Connecticut Health Network in Bloomberg CityLab. Raziskava je pokazala, da Evropejci na drugi strani, natančneje Britanci, niso tako navdušeni nad ustvarjanjem novih navad. Le četrtina jih je namreč ustvarila vsaj eno zaobljubo leta 2018. Mogoče niso dovolj motivirani, da bi naredili spremembo ali pa so prepričani, da bi jih to predrago stalo. Konec koncev spreminjanje navad pogosto potrebuje finančno investicijo, zato bi opuščanje novega načina življenja pomenila le izgubo.

Statistično gledano je res težko ostati vztrajen pri ustvarjanju novih navad. Glede na poročanje U. S. News se kar 80% ljudem ne uspe držati novoletnih zaobljub niti do februarja, čeprav so zanje pogosto odšteli kar nekaj denarja. Jim gre pa vsaj bolje kot 10% ljudi, ki nikoli sploh ne začnejo delati sprememb, ki so si jih obljubili. Za razliko od njih pa samo manj kot 10% uspe trajno vključiti nove navade v svoj življenjski slog, kot je poročal Nuvance Health.

V zadnjih treh letih so tako Američani kot Britanci na prvo mesto med svojimi prioritetami za naslednje leto postavili redno telesno aktivnost, kot so poročali pri Statisti. Dejstvo je, da si kar vsak drugi želi ustvariti boljše navade kar se tiče telovadbe. Drugo mesto med najpopularnejšimi zaobljubami zaseda izguba telesne teže. Skoraj enak procent vprašanih, nekaj manj kot 50%, si kot pomembnejšo novoletno zaobljubo zastavijo postati vitkejši. Glede na podatke Numbea o članarinah v fitnesih po svetu sem izračunala, da nas obiskovanje telovadnic v poprečju stane približno 49€ na mesec. Za izvajanje kateregakoli športa potrebujemo vsaj neko osnovno športno opremo, ki nas bo stala okoli 123€ če ne več, če upoštevamo povprečne cene športnih majic (12€), pajkic ali kratkih telovadnih hlač (16€) in športne obutve (94€), ki sem jih pridobila s spletnih strani Grain Creative, Glamour in Ragged Mountain Running & Walking Shop.

Pomembno je dodati, da fitnes centri zelo dobro vedo, kako dolgo se ljudje držijo novoletnih zaobljub in s tem zelo pametno postavijo svojo marketinško strategijo. Decembra, ko je postavljanje ciljev za športno aktivnost na vrhuncu, začnejo ponujati posebne popuste za letno članarino, ker vedo, da zagotovo ne bodo vsi novi člani dolgo vztrajali. Letna članarina po navadi znaša okoli 588€, zato dobro premislite, ali jo boste po nakupu res dodobra izkoristili.

Kljub temu pa pridobivanje forme in izgubljanje teže nista odvisna le od same telovadbe, ampak vključujeta tudi zdravo prehranjevanje, ki je med drugim še ena zelo priljubljena zaobljuba. Na žalost je nedavna raziskava, omenjena pri Huffpostu, pokazala, da je zdrava hrana na dan za okoli 1,20€ dražja od nezdrave, kar znese okoli 36€ na mesec oziroma okoli 440€ na leto. Če pa ste recimo starš in morate preskrbeti še preostale tri družinske člane, boste morali zapraviti 145€ mesečno oziroma 1750€ letno več za nakup bolj zdravih živil. Ne glede na to pa je dr. Dariush Mozaffarian, ki je med drugim vodil raziskavo in je izredni profesor na Harvardski šoli za javno zdravje in na Harvardski medicinski fakulteti, medijem povedal, da lahko hranljiva, uravnotežena prehrana bistveno zmanjša možnosti, da zbolite za kakšno boleznijo predvsem v kasnejših letih življenja, kar vam lahko prepreči marsikatere stroške zdravstvenih storitev.

Še ena dobra novica je, da vam lahko nekatere novoletne zaobljube celo prihranijo denar, četudi se jih ne držite prav dolgo. Čeprav je zdrava hrana malce dražja od nezdrave, to ne drži nujno tudi za vse pijače. Za primer vzemimo znano gazirano pijačo Coca-Colo, ki stane približno 1,20€ na liter. Če spijemo pet kozarcev te pijače (kar je približno en liter) vsak dan, zanjo zapravimo 440€ vsako leto. Mimo grede, gre dejansko za znesek, enak ceni zdrave hrane, o kateri sem pisala v prejšnjem odstavku. Na drugi strani pa je, po poročanju Australian Museum, cena vode iz pipe 1 cent na liter oziroma 6,50€ na osebo na leto, če upoštevamo, da človek spije dva litra na dan, da ostane zdrav. S tem je cena vode iz pipe (ne iz plastenke – pri tej je zgodba čisto drugačna, saj je njena cena še višja od Coca-Coline) praktično nič v primerjavi z bolj nezdravimi, gaziranimi pijačami, zanimivo pa je tudi, da lahko s tem, ko namesto gaziranih pijač pijete vodo iz pipe, prihranite dovolj denarja za veliko bolj hranljivo in raznoliko, zdravo prehrano in posledično veliko višjo kakovost življenja.

Ko že govorimo o pijačah, si veliko ljudi tudi obljubi, da bo v novem letu pilo manj alkoholnih pijač, kar predstavlja še eno odlično zaobljubo ne le za posameznikovo zdravje, ampak tudi kar se tiče varčevanja z denarjem. Kot so poročali pri Our World In Data, je vsaka oseba na svetu, starejša od 15 let, v povprečju zaužila 6,4 litrov čistega alkohola leta 2016. Ker čisti alkohol predstavlja na primer 12% sestavin v vinu, ga skupno 6,4 litrov najdemo v 53 steklenicah vina – približno ena za vsak teden v letu. Če upoštevamo, da vsaka steklenica v povprečju stane okoli 12€ (kot je poročal Huffpost), bi porabili 640€ na leto.

Še ena zelo pogosta zaobljuba v povezavi z zdravjem je prenehati s kajenjem. Po poročanju NHS Digital je povprečen kadilec v letu 2019 pokadil deset cigaret na dan. Pri Should I Screen ocenjujejo, da vsak paketek vsebuje 20 cigaret in stane v povprečju 5,16€, kot so ugotovili pri National Cancer Institute. S tem, da ne kupite nove škatlice vsake dva dni, bi lahko torej prihranili 940€ vsako leto. Združeno z denarjem, prihranjenim s prenehanjem pitja alkohola, bi lahko privarčevali dovolj, da svojo družino odpeljete na super potovanje – za mnoge družine v današnjem svetu bi bilo to neprecenljivo.

Zaključim lahko, da lahko z novoletnimi zaobljubami prihranite presenetljivo veliko denarja, četudi se jih ne držite prav dolgo. No, v nekaterih primerih lahko s tem, ko novo navado zopet opustite, vržete veliko denarja skozi okno, ampak gledano s pozitivne strani vas bo taka izguba morda motivirala, da boste bolj vztrajni pri ohranjanju nove navade naslednje leto. Ne glede na vse pa je ta članek tudi opomnik, da bolj pazljivo zapravljamo svoj denar in kako lahko s spreminjanjem majhnih navad, kot je na primer pitje vode namesto gaziranih pijač, dosežemo velike, »domino« efekte, saj s tem prihranimo na primer dovolj denarja za nakup boljše, kakovostnejše hrane, postanemo bolj zdravi in lahko še bolj uživamo v življenju. Imejte srečno novo leto, polno zabave, hkrati pa vam želim, da se držite svojih zaobljub v letu 2021!