Podjetništvo,  Vsi članki

Moč oglasov

V današnjem svetu potrošništva je denar vse, zato podjetja oglašujejo svoje izdelke kamorkoli gremo. Ampak kako prepričati kupca, da izbere točno njih, med tem ko enako počne še toliko drugih tekmecev? No, sodobna vprašanja potrebujejo sodobne rešitve, in tako so oglasi dandanes mnogo različnih oblik ter so precej več kot samo reklamni panoji in letaki. Še več, včasih se sploh ne zavedamo, da jih vidimo ali celo sami ustvarjamo, vendar so vseeno izjemno učinkoviti.

Po moji presoji investicija v oglaševanje, če ni vnaprej dobro premišljena, ni vedno najboljša in pozitiven prodajni učinek ni vedno zagotovljen. Po mojem mnenju svet, preplavljen z oglasi, povzroči, da le-ti izgubijo svojo močno vplivnost, ki bi jo potencialno lahko imeli, še posebej, ker se zdijo vsi praktično enaki in niso več nič posebnega. Ob tako hitrem tempu življenja in številnih obveznostih sem pri sebi opazila, da mi postaja zoprno gledati dolgočasne ponudbe na avtobusu na poti domov, vsepovsod po mestu, ko se odpravim ven, ali pa mi zakrivajo del spletnih strani, znova in znova.

Če podjetja želijo, da so njihovi oglasi najprej sploh vidni, se morajo domisliti nečesa novega, kreativnega in unikatnega. Čeprav je zares težko pokazati njihov produkt ali storitev na način, ki bo privabil pozornost, sem našla nekaj zelo pametnih idej, ki so jih nekateri izpeljali. Prvo uporablja Starbucks. Podjetje je še posebej znano po svoji raznolikosti kavnih napitkov. Prvič sem njihovo kavarnico obiskala lansko leto na družinskem potovanju po španski Valenciji. Oddali smo svoje naročilo, med tem ko pa smo potrpežljivo čakali pri mizi, sem zelo rada poslušala zvok kavne naprave. V prostoru se je veliko dogajalo, vendar ni bilo preglasno, kar me presenetljivo postavi v zelo umirjeno, srečno in produktivno razpoloženje, tako da me boste morda videli pisati kakšen članek v eni od kavarnic. Po nekaj minutah smo prevzeli naše napitke, ki so bili postreženi v plastičnih lončkih. Moj najljubši del je bilo nanj napisano moje ime. Nikoli še nisem videla, da bi to počela še katerakoli druga kavarna, počutila pa sem se kot doma in kot da bi me zaposlena, ki mi je kavo pripravila, poznala že od prej. In to je ta genialen trik, ki ga uporabljajo. Pisanje imena na lonček poruši navidezno pregrado med zaposlenimi in stranko, ki se tako počuti dobrodošlo in cenjeno, zato se naslednjič rada vrne. Personalizacija vsakega lončka da kupcu občutek povezanosti z izdelkom, kot da je bil le-ta narejen izključno zanj. Še več, stranke nato želijo deliti svojo unikatno izkušnjo na družbenih omrežjih, brez da bi se zavedale, da so njihove objave kavnih pijač pravzaprav več milijonov vredni oglasi ki jih, na ta način, Starbucks dobi zastonj. Kapo dol tistemu, ki se je tega spomnil!

Coca-Cola  je sledila podobni poti. Z začetkom njihove “Share a Coke” kampanje je nova verzija plastenk z nekaterimi najbolj popularnimi ameriškimi imeni ugledala luč sveta, kot sta poročala Investopedia in Los Angeles Times. Večje plastenke Coca-Cole, ki vsebujejo vsaj 1,5 litra pijače, so dobila besede kot so družina, prijatelji, ali BFF, kar še bolj spodbuja ljudi, da z drugimi delijo pijačo in svojo izkušnjo. Kasneje so naredili še korak dlje in tržišču predstavili plastenke oz. steklenice z odstranljivimi nalepkami, ki se lahko zalepijo na majice, zvezke, ovitke mobilnih telefonov… praktično kamorkoli! Podjetje je predstavilo še prepoznavno glasbo, ki se navezuje na kampanjo in prispeva k njeni še večji prepoznavnosti. Če ne najdete steklenice, na kateri bi bilo napisano vaše ime, jo lahko zdaj kupite v spletni trgovini. Možnosti, ki jih ponujajo, so neskončne – lahko ustvarite celo vaše osebno sporočilo in ga nato namenite nekomu, ki praznuje rojstni dan, ima poroko, organizira družinsko srečanje ali pa za posebne dogodke, kot so dnevi, ko je na sporedu tekmovanje med znanimi športnimi ekipami.

Čeprav včasih dolgočasni in prav nič posebnega, so lahko po drugi strani oglasi pravo mojstrsko delo. Menim, da je za izdelavo nečesa novega, kar bo dandanes res dobilo pozornost kupcev, potrebnih veliko premisleka, analize, kreativnosti in trdega dela. Vendar ne glede na to, kako unikatni morajo biti oglasi, je konec koncev še zmeraj preprostost tista ključna. V današnji industrijski dobi, kjer je večina izdelkov narejenih na enak način ter v velikih količinah, je potrebno samo vložiti malo truda z namenom dodajanja vrednosti in ustvarjanja vezi med podjetjem in njegovo stranko – to je to, kar je v današnjem svetu zelo redko, ampak naredi največjo razliko v oglaševalski igri. In kdo bi si mislil, da je včasih le ime vse, kar potrebujemo za zmago.