Podjetništvo,  Vsi članki

Noč čarovnic – noč (polnih) blagovnic?

Srhljivi čas leta je na vrhuncu, letos sicer iz dveh razlogov. Ne le, da praznujemo noč čarovnic, smo tudi sredi drugega vala Korona virusa, ki je za nekatere še hujši kot prvi in so zaradi njega zdravstveni sistemi mnogih držav na robu zloma. Ob misli na to strašljivo situacijo me kar zmrazi, to pa je vznemirljiv čas tudi za podjetja – vendar v pozitivnem smislu. Dandanes noč čarovnic ni več verski praznik, kot je bil tisoč (ali več) let nazaj, ampak ogromen posel, vreden milijarde ameriških dolarjev.

Najbolj cvetoč je v ZDA, kjer je samo lani ustvaril za 8,8 milijard dolarjev prometa po podatkih Statiste. Država ima približno 328 milijonov prebivalcev, kar pomeni, da je vsak povprečno zapravil 27$. Letos bo vrednost padla zaradi svetovne korona krize, vendar ne za toliko, kot bi pričakovali, saj je še zmeraj ocenjena na 8 milijard dolarjev. Pričakovano je, da bodo Američani največ zapravili za kostume in okraševanje, po 2,6 milijardi dolarjev za vsako skupino izdelkov. Tema kategorijama tesno sledijo sladkarije, za katere bodo zapravili skupno okoli 2,4 milijarde dolarjev. Četrta skupina, za katero porabijo največ denarja, me je presenetila – to so voščilnice. ZDA je znana kot ogromna država, velesila z najmočnejšim gospodarstvom na svetu, zato sklepam, da je tudi praznovanje noči čarovnic s prirejanjem neverjetnih zabav za njihovo kulturo tako velika stvar, da so pripravljeni odšteti skupno 400 milijonov dolarjev letno za voščilnice.

Posel noči čarovnic je največji v Združenih državah, vendar pa to ni kraj, od koder praznik izvira. Čeprav ima v resnici korenine na Britanskem otočju in kljub dejstvu, da se je tam začel razvijati stoletja, preden je prišel v Ameriko, prebivalci Združenega kraljestva ne zapravijo niti približno toliko kot Američani. Dejansko skupno zapravijo le 540 milijonov dolarjev, kar je, neverjetno, skoraj enaka vsota denarja, kot jo Američani zapravijo samo za voščilnice. Populacija Združenega kraljestva je resda precej manjša kot populacija ZDA, vendar če preračunamo, koliko denarja je zapravljenega na osebo, vsak povprečen prebivalec Združenega kraljestva še zmeraj zapravi veliko manj kot Američan, okoli 7$.

Drugod po Evropi ljudje praznovanje noči čarovnic ni tako razširjeno in zato za praznik v povprečju potrošijo še manj. Prvi razlog za to je, da mnoge države praznujejo že druge praznike 31. oktobra ali 1. novembra, kot na primer dan reformacije v Nemčiji ali praznik vseh svetih na Poljskem – oba praznika praznujemo tudi v Sloveniji. Poleg tega mnogi Evropejci verjamejo, da je noč čarovnic močno skomercializiran praznik, torej da obstaja izključno za poslovne namene, namesto da bi obeleževal zgodovinsko pomemben dogodek. Večina Rusov ne želi praznovati tega praznika, tudi ker prihaja iz držav, katerih kultura in tradicije so preveč drugačne od njihovih. Dejstvo, da se noč čarovnic v Evropi ne praznuje tako pogosto, se kaže tudi v pomanjkanju finančnih statističnih podatkov za ta del sveta. Vseeno je znano, da Norvežani zapravijo okoli 30 milijonov dolarjev letno za praznovanje (6$ na osebo), Nemci pa približno 370 milijonov dolarjev (4$ na osebo), kot je poročal nemški Bild.

Ta temačen praznik se je razširil tudi na daljni vzhod, do dežele vzhajajočega sonca, Japonske. Četudi je država uvrščena kot tretja gospodarska velesila sveta, njeni prebivalci zapravijo le okoli 1,2 milijardi dolarjev za noč čarovnic vsako leto. Sliši se veliko, ampak glede na to, da japonska populacija šteje okoli 127 milijonov prebivalcev, to pomeni le 9$ na osebo. Na Kitajskem, gospodarsko še močnejši državi, noč čarovnic igra veliko vlogo v zabavni industriji in ni povezana s tradicijami. Kitajci jo praznujejo z organiziranjem tematskih zabav ali druženjem v posebno okrašenih restavracijah in barih. Dojemajo jo bolj kot dan, ko se lahko zabavajo, in ne kot resen praznik, zato tudi ni informacij o tem, koliko denarja namenijo izrecno za noč čarovnic.

Z vzponom spletnih trgovin skladno z novo internetno dobo je presenetljivo, da stranke še vedno veliko raje nakupijo vse za noč čarovnic v fizičnih trgovinah. Menim, da glavni razlog leži v tem, da je noč čarovnic praznik, ki ljudem res pusti, da so kreativni. Vsako leto lahko izberemo, kakšen bo naš kostum, ali bo predstavljal filmskega junaka ali karkoli drugega, kar si lahko zamislimo, kako bomo okrasili svoj dom, kakšna bo oblika, velikost in barva buč, ki jih bomo izrezljali, katere jedi bomo pripravili, da bo vse skupaj še bolj strašljivo… Zaradi svobode in kreativnosti ljudje postanejo navdušeni nad nakupovanjem za noč čarovnic in ga vzamejo kot nekaj zabavnega, ne pa kot opravilo ali nekaj, kar bi radi naredili čim hitreje možno preko spleta, brez najmanjšega truda.

Čeprav se ta praznik po svetu praznuje različno, je nekaj zagotovo: posel, povezan z nočjo čarovnic, raste in bo obstajal še dolgo. V nekaterih državah cveti bolj kot v drugih, verjetno delno zato, ker praznik ni prisoten povsod enako dolgo. ZDA ga poznajo že vsaj okoli 120 let, medtem ko se je začel širiti po Evropi (z izjemo Britanskega otočja) šele 30 let nazaj. Verjamem, da igra veliko vlogo pri poslu tudi kultura. Noč čarovnic je povsod skomercializiran in nima več verskega pomena. Zanimivo je, kako so ga na primer Američani, sprejeli takšnega brez pomislekov, medtem ko so Evropejci naredili korak nazaj in se odločili postaviti svoje tradicije pred posel.

Seveda ga, ne glede na to, od kod prihajate, praznujte po svoje. Priskrbite si buče, oblecite se v kostum, in – no, v današnjih časih ni ravno dobra ideja prirejati zabave, se pa neskončno zabavajte in veselo noč čarovnic!