Podjetništvo,  Vsi članki

Inc. – kaj?

Ko sem bila majhna, so mi ene najlepših spominov otroštva ustvarili večeri stiskanja v toplih odejah v dnevni sobi in gledanja risank z bratcem. Med najinimi najljubšimi je bil animiran film z naslovom Monsters Inc. Pogledala sva ga znova in znova in čeprav takrat sploh nisva dobro govorila angleško, sva počasi začenjala razumeti, da sta junaka, velik moder puhast in majhen okrogel zelen, pošasti. Ampak, kaj na svetu naj bi pomenila kratka beseda Inc.? Ali je bilo to ime ali pa mogoče napaka?

Skrivnost mojega otroštva je zdaj končno razvozlana. »Inc.« je okrajšava za angleško besedo »Incorporated«, ki pomeni biti registriran kot družba oziroma podjetje, kar pomeni, da je bila Monsters korporacija, celo ena najbolj uspešnih v pošastnem svetu, po poročanju Pixar-ja. Beseda korporacija izvira iz latinskega izraza »corpus«, ki pomeni »telo«. Gre za podjetje, ki združuje in je vodeno s strani različnih članov, ampak je pravno prepoznano kot eno – kot da bi imelo svoje »telo«. Glavna ideja je, da korporacija deluje kot ena oseba in ima tako tudi veliko posebnih pravic, kot bi jih imel posameznik, lahko si recimo izposodi ali posodi denar, zaposluje ljudi, podpisuje pogodbe, plačuje davke in je obravnavana kot eno pravno telo v pravnih postopkih.

Vsa podjetja potrebujejo vodstvo in enako velja za korporacije. Vodi jih upravni odbor, ki je odgovoren za sprejemanje vseh pomembnih odločitev za firmo. Poleg tega odbor zaposli generalnega direktorja oziroma predsednika, ki po navadi hkrati vodi tudi upravni odbor, torej zaseda najvišji položaj v podjetju. Naloga te osebe je, da poroča upravnemu odboru in z njim sodeluje tako, da je vodenje podjetja učinkovito.

Vse odločitve, ki jih vodstvo sprejme, morajo biti skladne z statutom korporacije, ki določa, kako organizacija in procesi znotraj nje delujejo. Čeprav ga lahko upravni odbor in generalni direktor prosto spreminjajo, kakor želijo, mora vedno spoštovati zakone države, v kateri ima korporacija svoj sedež.

Poznamo dve glavni vrsti korporacij: profitne in neprofitne. Profitne korporacije so v lasti delničarjev, ki kupijo delnico oziroma del podjetja na borzi. S tem postanejo lastniki dela, ki so ga kupili. Zakaj investirajo svoj denar? Ker, če se vrednost podjetja, v katerega so vložili, poviša, se enako zgodi z vrednostjo njihovih delnic. Takrat jih lahko prodajo za višjo ceno in ustvarijo zaslužek.

V profitnih korporacijah, kjer velja delničarska demokracija, imajo delničarji tudi volilno pravico. Oni izvolijo vse člane upravnega odbora. Imeti v lasti eno delnico po navadi pomeni imeti en glas.

Vodenje profitnih korporacij ni enostavno in zahteva veliko časa, predvsem pa veliko denarja. Recimo, da se ena izmed njih želi razširiti z gradnjo nove tovarne. Ne glede na to, kako izvrstna njihova ideja je, ne more biti izpeljana brez večje vsote denarja. Če je podjetje že uspešno, kot na primer Apple, to ne bi bil problem, saj je zaslužilo že toliko, da ima ogromno kapitala privarčevanega. Vendar pa lahko traja leta ali celo desetletja, da doseže tako raven uspešnosti. Po drugi strani lahko novoustanovljena podjetja zberejo dovolj denarja tako, da si ga sposodijo od bank. Ampak, to bi naredilo njihovo poslovanje še bolj tvegano, saj bi imeli velike dolgove.

Obstaja še tretja možnost – ustvariti nove delnice in jih ponuditi investitorjem, potencialnim delničarjem, na borzi. Zbiranje denarja na ta način je veliko manj tvegano za podjetje. Tveganje nosijo kupci delnic, torej v primeru propada oziroma bankrota korporacija ni dolžna vrniti denarja.

Kar korporacija potrebuje, da investitorje prepriča v investicijo, je na prvem mestu obetavna statistika in dober poslovni načrt. Kako pa naj jih obdrži in postane zanimiva novim? Odgovor je – s plačevanjem dividend, kar pomeni vlagateljem podariti nekaj denarja od zaslužka. Podjetja tega niso dolžna narediti, vendar pa je psihološko gledano to dobra poteza, saj borznemu svetu sporoča, da ustvarjajo zaslužek. Tovrsten način je zelo pogost predvsem med večjimi korporacijami, saj se drugače investitorji sprašujejo, ali so vložili denar v resnično podjetje ali so bili morda prevarani.

Druga skupina so neprofitne korporacije. Ko sem zanje slišala prvič, sem bila malo zmedena. Vedela sem, da obstajajo neprofitne organizacije, ki se ukvarjajo s prostovoljstvom. Ni pa mi bilo jasno, kako je lahko korporacija neprofitna. Vedno sem si namreč predstavljala, da je njen glavni cilj ustvariti dobiček, in kolikor sem vedela, sta bila prostovoljstvo in dobiček zadnje, kar gre skupaj.

Tukaj je trik: neprofitne korporacije ustvarjajo dobiček – vse vrste korporacij ga. Edina razlika je v tem, za koga ali kaj je zaslužek namenjen. Profitne korporacije razdelijo svoje prihodke med delničarje, ki so hkrati lastniki. Neprofitne pa po drugi strani niso v lasti nikogar, ves njihov dobiček pa je porabljen za dober namen, za korist pomoči potrebnih posameznikov ali skupin.

Ne razumite me narobe, tudi neprofitne korporacije imajo lahko zaposlene, ki so za svoje delo plačani. Ampak, njihova plača je fiksna, torej tudi če podjetje ustvari veliko denarja, nihče od osebja zaradi tega ne zasluži več kot sicer – ves preostali denar ostane znotraj podjetja in je kasneje porabljen v okviru prostovoljstva.

Upoštevajoč vse, kar sem napisala v tem članku, se zdi, da so korporacije kompleksna, a zelo sistematična in organizirana podjetja. Ampak, v realnosti ne sledijo vse pravilom. V podjetniškem svetu je dandanes veliko korupcije. Mnoge korporacije so vodene s strani direktorjev, ki na svoj položaj niso prišli na pravičen, demokratičen način. Včasih podkupijo svoje kolege in jim ponudijo dobra delovna mesta v zameno za glas na volitvah v upravni odbor. Še en primer je, da gre neprofitni korporaciji zelo dobro, nato pa se njihov primarni cilj pomoči tistim, ki to potrebujejo, kar naenkrat izgubi, zaposleni pa najdejo luknjo v zakonu in si prilastijo zbran denar.

Pa vendar, to so le primeri izjem. Večina korporacij ravna s svojimi zaposlenimi pravično, izvolijo člane demokratično in s svojim uspehom veliko prispevajo  k svetu. Če pa nastopajo v risanki za otroke, zraven prinesejo bratom in sestram tudi veliko ljubezni, tako da še toliko bolje.