Finance,  Vsi članki

Dobrodošli na trgu!

Dandanašnja kapitalistična družba je močno pod vplivom ekonomije, k njenemu razvoju pa prispeva prav vsako delovno mesto. V splošnem, zaposleni ustvarijo produkt ali nudijo storitev, za kar dobijo plačo, ki jo po navadi zapravijo za kritje vsakodnevnih stroškov. Večina ljudi torej sledi sistemu »delati za plačilo«. Ampak kaj če bi lahko privarčevali delež svojih prihodkov, ga dali na stran za nekaj časa, ter ga pustili, da njegova vrednost zraste sama od sebe v nekaj letih?

Poleg tega, da delamo za denar, je možno tudi, da denar dela za nas. Kako? Tako, da postanemo investitorji. Prej kot začnemo, bolje za nas, zagotovo pa ne drži, da to lahko počnejo le premožni. Večina investitorjev začne s prihranki okoli tisočih dolarjev, vendar verjamem, da je tudi manjši znesek za začetek lahko popolnoma dovolj – zmeraj velja kvaliteta pred kvantiteto, torej raje pametno investirajte nekaj desetakov ali stotakov, kot da vložite na tisoče dolarjev v karkoli, kar se zdi dobro na prvi pogled.

Še eden od zavajajočih mitov je, da je investiranje enako kot igre na srečo. Resnica pa je, da je služenje denarja v igralnicah le vprašanje sreče, in tako lahko v nekaj trenutkih izgubite vse. Na drugi strani lahko, čeprav je trg zelo nepredvidljiv, investitorji naredijo potrebno raziskavo, izračunajo verjetnosti in res do največje možne mere povečajo možnost, da si ne le povrnejo investiran denar, ampak tudi ustvarijo dobiček. Poleg tega ne morejo izgubiti več denarja, kolikor so ga vložili. Ni treba tvegati vsega, zato je investiranje res varna izbira.  Svet finančnih trgov ponuja ogromno priložnosti, vendar so le-te lahko koristne samo, če veste, kaj počnete, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj pišem ta članek. Torej, dobrodošli na trgu!

Obstaja veliko finančnih trgov, na katerih lahko investirate v mnogo različnih stvari, od delnic in obveznic, do nepremičnin, določenih skladov, ali drugih dobrin za trgovanje. Čeprav obstajajo »denarni trgi« za kratkotrajne investicije, je investiranje tipično dolgotrajen proces.  Investicije, ki potrebujejo leta ali celo desetletja za izpeljavo, so po navadi sklenjene na »kapitalskih trgih«, pod katere spadata tudi najbolj znana trga: borza, na kateri se trguje z delnicami, ter obvezniški ali dolžniški trg, na katerem se trguje z obveznicami.

Delnica je delež podjetja, ki ga lahko kupimo na borzi za določeno vsoto denarja. V primeru nakupa investitor postane lastnik določenega dela podjetja. Za razliko od delnice, je obveznica oblika dolga, s katerim investitor posodi denar podjetju ali državi. Namen izdajanja delnic ali posojanja denarja državi je zbrati večjo vsoto kapitala in tako imeti dovolj razpoložljivih sredstev za izpeljavo večjih, dražjih projektov, na primer gradnje novih tovarn, odprtja novih trgovin, ali česarkoli drugega, kar bi bilo zelo prispevalo k rasti oziroma razvoju organizacije ali družbe na splošno.

Poleg raziskovanja, ki nam pomaga sklepati, ali je določena investicija dobra ideja ali ne, lahko uporabimo tudi indekse kot merilo, kako dobro trg deluje kot celota. Mnoga večja mesta, regije ali države imajo svoje indekse za tamkajšnje trge, najbolj znan in najpogosteje uporabljen pa je indeks Združenih držav, imenovan Standard and Poor’s 500 (S&P 500), ki temelji na podatkih petstotih »največjih« delnic na trgu in prikazuje, kako dobro borza Združenih držav deluje na splošno. Torej, ko se cene dvignejo, se poviša tudi S&P 500, in obratno.

Kljub temu pa ne paničarite, če se je cena vaše delnice v primerjavi z včeraj malenkost znižala. Manjši vzponi in padci so na trgu popolnoma normalni. Torej, ko se odločate, ali investirati v nekaj ali ne, ne posvečajte veliko pozornosti vsakodnevnim dvigom ter spustom, ampak poglejte dolgoročno sliko.

Na finančnih trgih velja, da višje kot je tveganje, večji je donos. Zato morate, če želite narediti res dobro investicijo, sprejeti tudi višje tveganje. Vseeno pa je zelo pomembno, da imamo v mislih vedno nasvet, da nikoli ne damo vseh jajc v eno košaro! Da lahko ustrezno nadzorujete svoja tveganja, si morate ustvariti raznolik portfelj (zbirko svojih finančnih investicij), kar lahko dosežete z investiranjem v različne dobrine, ne pa le v eno. Vsak investitor dobi in izgubi denar, zato je bistvenega pomena, da ne tvegamo izgube vsega naenkrat. Nič hudega, če vsake toliko časa kakšne investicije ne uspejo – važno je, kakšen je vaš portfelj kot celota, torej kakšen je njegov povprečen donos in kako negotov je njegov skupen donos.

Zelo dolgo časa so ljudje v finančnih trgih videli le statistiko in številko. Izkazalo pa se je, kot uči tudi profesor ekonomije in dobitnik Nobelove nagrade Robert Shiller, da  je bil trg že od zmeraj precej bolj povezan s človekovo psihologijo, kot bi si mislili. Skozi evolucijo so ljudje razvili potrebo, da vedno sledijo plemenu, saj so se tako lahko izognili nevarnostim. Ko dandanes investitorji investirajo v določeno dobrino, dobijo drugi občutek, da bi morali tudi sami investirati vanjo, samo zato, ker so tudi ostali to naredili. S tako velikim povpraševanjem lahko cena dobrine zraste zelo hitro in ogromno čez svojo pravo vrednost. V ekonomiji takemu fenomenu pravimo balon. Kot vsak balon v realnosti na neki točki poči, tako tudi cena dobrine kar naenkrat pade pretresljivo nizko. To se po navadi zgodi, ko investitorji končno spoznajo, da je vsota, ki so jo plačali, močno presegla resnično vrednost dobrine.

Psihologija ima v svetu financ tako veliko moč, da je čisto na začetku 21. stoletja povzročila manijo kupovanja stanovanj. V tistih časih so banke bistveno preveč optimistično odobravale hipotekarne kredite (kredite, ki so zavarovani z nepremičnino). Najem posojila za gradnjo hiše ali nakup stanovanja se je zdela odlična ponudba, in zopet so vsi to počeli, ker so enako  počeli tudi drugi. Izkazalo se je, da gre za še en balon. Nato so cene nepremičnin kar naenkrat strmoglavile, zato lastniki niso mogli prodati hiše za dovolj denarja, da bi poplačali svoj hipotekarni kredit. Tokrat je bil balon tako resen, da se je končal s finančno krizo leta 2008, največjo krizo vseh časov, od katere okrevamo še danes.

Ta splošna predstavitev finančnih trgov prikazuje, da ima investiranje ogromen potencial in je lahko zelo dobra izbira, ko upravljamo s svojimi financami. Kljub temu pa je najboljši nasvet, da pri tem uporabljamo svojo glavo. Izračunajte verjetnosti, preverite statistiko in ne sledite ostalim.

Za konec pa imejte v mislih, kar je rekel Warren Buffett – eden najbogatejših in najbolj znanih investitorjev vseh časov, ki ima najverjetneje prav: »Bojte se, ko so drugi pohlepni, in bodite pohlepni, ko se drugi bojijo.«